Nybegynnertips

Skrevet av Styret den 21 januar 2011

 

Nybegynnertips
Av: Lars Henrik Kjølberg

Fly:
Mange faller for fristelsen og kjøper for eksempel en P-51 Mustang som sitt første fly. Gjerne som byggesett i tillegg. Er dette det første flyet man bygger, blir som regel resultatet et tungt fly som er vanskelig å balansere riktig, og nesten umulig å fly.
En utmerket måte å drepe interessen for modellfly på er å se den kjære Mustangen man har brukt 6 måneder på å bygge kræsje etter ca. 10 sekunder i lufta.

rasing-star-l

Start med en trainer. F.eks. Arising Star

Gå heller til butikken og kjøp en trainer. Denne bør ha minst 150 cm vingespenn og være lett (rundt 2500g). Norwegian Modellers selger mange forskjellige slike trainere (Hobbico Superstar 40 Trainer,- eller The World Model Sky Raider MACH 1) Disse modellene er beregnet for 6,5-7,5 totakts motorer som er billige i innkjøp og i drift. Du finner alltid en modell å bruke denne motoren i når du synes traineren din er kjedelig.
Begge modellene er ARF (Almost Ready to Fly) modeller. Byggingen består som regel av at du limer sammen vingehalvdelene, limer halefinne og stabilisator, monterer tank, motor og radioutstyr etc. Er du uerfaren, vil du bruke et par-tre kvelder på denne jobben.
Vær nøye med limingen av vingehalvdelene. Dette danner grunnlaget for hvor bra flyet vil fly!

Radio:
Kjøper du en helt basic 4 kanals radio, vil denne være tilstrekkelig til Traineren din. Antageligvis vil den holde til ditt andre fly også (Stik eller lignende).
Denne radioen kan du ikke vokse på, og du vil fort ha behov for en ny radio. I dag er digitalteknologien billig, og det kommer også oss modellflygere til gode. Har du noen ekstra penger vil du gjøre ett bedre valg hvis du kjøper en Spektrum DX7 eller lignende. Litt mer penger, og du får en JR DSX9 eller Hitec Aurora. Alle disse tre modellene har egne program for seilfly, motorfly og helikopter. Prisen sier noe om kvalitet og muligheter på disse radioene (jo dyrere jo bedre).
Det er lurt å velge en radio som er godt representert der du flyr, slik at du lett kan få hjelp av andre som kan nettopp din radio. Disse radioene bruker 2,4gHz for overføring av signaler.

Motor:
Kjøper du en av de to trainerne jeg nevnte, vil en OS 40 LA gjøre jobben. Men en 46 LA koster nesten ikke noe mer, og vil gjøre jobben bedre. Har du planer om å bruke denne motoren i ditt neste fly vil du trenge en motor med litt mer sprut i. En OS 46 AX sammen med et Great Planes Big Stik 40 ARF vil være en perfekt kombinasjon, og et bra valg som fly nummer 2. OS 46 AX er en kulelagret motor med høy ytelse. Den er også selvsagt litt dyrere enn 46 LA.
Det er lurt å holde seg unna 4-taktere hvis du ikke har erfaring med glow motorer. Disse motorene er mye dyrere, tyngre, og er vanskeligere å hanskes med. Vent med 4-takteren til du er litt mer erfaren.

osmg0547-main

 

Annet utstyr du vil trenge.

Fuel
Fuelpumpe
Glowdriver
Fieldboks
Propeller
Pluggnøkkel
 

Utstyr du kommer til å kjøpe etter hvert.

Elektrisk fuelpumpe
12 volts batteri (lukket type)
Elektrisk starter
Powerpanel

 

Hvordan komme i gang uten for mange kræsj:

Meld deg gjerne inn i en klubb, og ha kontakt med en erfaren modellbygger/flyger under byggeprosessen slik at du ikke gjør noe dumt.
Det er hjelpsomt og ikke minst hyggelig å være medlem i en klubb. Her treffer du mange hyggelige mennesker, og du vil få mange gode råd.
Det lønner seg også å få en i klubben til å se over flyet før første turen. Han vil sjekke balansepunkt, rorutslag, etc. Spør også om han vil fly en tur for å trimme inn flyet før du skal prøve deg. Har du aldri fløyet før, vil det være absolutt nødvendig at du har en instruktør ved siden av deg når du skal fly. Det er vanlig å bruke en trainer-kabel, slik at det er lett for instruktøren å ta over hvis du skulle miste kontrollen.
Takeoff og landing er ikke så lett som det ser ut til. Det er 95% sikkert at du kræsjer hvis du tar av på egenhånd før du mestrer flygingen.
Vær tålmodig. Det kan spare deg for mange penger.
Du kan selvsagt investere i en simulator også. Denne vil du ha mye glede av videre også. Realflight G5,5 fra Great Planes er en bra simulator. Kan fåes med radio-interface, slik at du kan koble på din egen radio.

 

Lykke til !

                                                                                                       red. Lars S. 21.1.2011

 

Del denne artikkel med andre

Søk
Besøk
Vi har 3 gjester her nå
No images

bilde