Blackbird Modellflyklubb

-legger til rette for modellflyaktiviteter i Follo

Nybegynnertips

Nybegynnertips

Fly:
Mange faller for fristelsen og kjøper for eksempel en P-51 Mustang som sitt første fly. Gjerne som byggesett i tillegg. Er dette det første flyet man bygger, blir som regel resultatet et tungt fly som er vanskelig å balansere riktig, og nesten umulig å fly.
En utmerket måte å drepe interessen for modellfly på er å se den kjære Mustangen man har brukt 6 måneder på å bygge kræsje etter ca. 10 sekunder i lufta.

Gå heller til butikken og kjøp en trainer. Denne bør ha minst 150 cm vingespenn og være lett. Det selges mange forskjellige slike trainere. Disse modellene er beregnet for 6,5-7,5 totakts motorer eller enkle elmotorer som er billige i innkjøp og i drift.
Byggingen består som regel av at du limer sammen vingehalvdelene, limer halefinne og stabilisator, monterer tank, motor og radioutstyr etc. Er du uerfaren, vil du bruke et par-tre kvelder på denne jobben.
Vær nøye med limingen av vingehalvdelene. Dette danner grunnlaget for hvor bra flyet vil fly!

Vil du gjøre det enda enklere finnes ferdige foam/epo modeller med el motor, som er beregnet for nybegynnere.

Radio:
Kjøper du en helt basic 4 kanals radio, vil denne være tilstrekkelig til Traineren din. Antageligvis vil den holde til ditt andre fly også (Stik eller lignende). Radio som følger med et nybegynnerfly har for lite muligheter til å stille inn servoutslag osv. Denne radioen kan du ikke vokse på, og du vil fort ha behov for en ny radio. I dag er digitalteknologien billig, og det kommer også oss modellflygere til gode. Har du noen ekstra penger vil du gjøre ett bedre valg hvis du kjøper en Radio med flere kanaler og innstillingsmuligheter på utslag osv. Disse radioene har egne program for seilfly, motorfly og helikopter. Prisen sier noe om kvalitet og muligheter på disse radioene, men det har kommet gode pålitelige radioer de siste årene som ikke tømmer lommeboka.
Det er lurt å velge en radio som er godt representert der du flyr, slik at du lett kan få hjelp av andre som kan nettopp din radio. Disse radioene bruker 2,4gHz for overføring av signaler.

Hvordan komme i gang uten for mange kræsj:

Meld deg gjerne inn i en klubb, og ha kontakt med en erfaren modellbygger/flyger under byggeprosessen slik at du ikke gjør noe dumt.
Det er hjelpsomt og ikke minst hyggelig å være medlem i en klubb. Her treffer du mange hyggelige mennesker, og du vil få mange gode råd.
Det lønner seg også å få en i klubben til å se over flyet før første turen. Han vil sjekke balansepunkt, rorutslag, etc. Spør også om han vil fly en tur for å trimme inn flyet før du skal prøve deg. Har du aldri fløyet før, vil det være absolutt nødvendig at du har en instruktør ved siden av deg når du skal fly. Det er vanlig å bruke en trainer-kabel, slik at det er lett for instruktøren å ta over hvis du skulle miste kontrollen.
Takeoff og landing er ikke så lett som det ser ut til. Det er 95% sikkert at du kræsjer hvis du tar av på egenhånd før du mestrer flygingen.
Vær tålmodig. Det kan spare deg for mange penger.
Du kan selvsagt investere i en simulator også. Denne vil du ha mye glede av videre også. Realflight fra Great Planes er en bra simulator. Kan fåes med radio-interface, slik at du kan koble på din egen radio.

Lykke til !